Zucchini, alltså. Ett typexempel på en grönsak som jag i ärlighetens namn tycker är lite, eh, svår. Smakar ju inte speciellt mycket men är ändå riktigt god när den kommer till sin rätt. Och så är den ju ganska god att ha i bakverk. Och friterade zucchiniblommor, det är ju fint det…

…eller så kan man ju fylla den med en tomatsåsig historia och toppa det hela med rostade pumpafrön. Ja, det tycker jag nog ni ska göra. Det här blev vi bjudna på hos Minna och Manne för ett tag sedan och receptet hittade dom hos Linas matkasse.

Fylld zucchini

4 portioner

2 zucchinis

(olivolja, salt & nymald svartpeppar)

1 gul lök

1 msk tomatpuré

2 vitlöksklyftor

1 msk socker

1 burk körsbärstomater

2 msk kapris

1 burk ricotta

1 msk olivolja

1 ask persilja

1 vitlöksklyfta

1 citron (skalet, men spara och klyfta citronen till servering)

en nypa salt

1 kruka basilika

pumpafrön till garnering

Sätt ugnen på 250 grader. Halvera zucchinin på längden, gröp ur kärnorna och spara i en skål. Lägg halvorna i en smord ungsfast form och ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Tillaga högst upp i ugnen i 10-12 minuter. Finhacka löken och vitlöken och fräs i en kastrull i några minuter. Tillsätt tomatpurén, en gnutta socker och de konserverade körsbärstomaterna. Låt kaprisen rinna av och blanda sedan ner i tomatsåsen. Låt puttra i ungefär en kvart. Blanda de urgröpta zucchinikärnorna med ricotta, olivolja, persilja, riven vitlök, citronzest och salt. Fyll den ugnsbakade zucchinin med ricottaröran. Strö över pumpafrön och gratinera högst upp i ugnen i ungefär 10 minuter. Grovhacka basilikan och blanda ner i tomatsåsen. Servera zucchinin med tomatsåsen, citronklyftor och eventuellt ett gott bröd.