Vilken helg, alltså. +14 grader i lördags och vi har (passande nog) varit på landet. Hurra! Jag plockade fram utemöblerna och vi intog årets första lunch utomhus. Sparris med getost och en flaska vitt vin till det. Sämre kan man ha det, om man säger så. I söndags däremot var det typ +5 och blåsigt så vi höll oss inomhus men hade det riktigt fint ändå.

Till lunch åt vi quesadillas med svarta bönor, ett recept signerat Yotam Ottolenghi – såklart… Passar alldeles utmärkt till lunch, precis som de är om du inte är så hungrig eller med en sallad (och lite grillad halloumi, det hade vi!) om man är lite mer hungrig.

Quesadillas med svarta bönor

4 portioner

10 (små) tortillabröd

2 dl gräddfil

120 g lagrad ost

6 msk inlagd jalapeno

400 g svarta bönor

1,5 tsk mald koriander

1 tsk mald spiskummin

1 krm cayennepeppar

1 kruka koriander (spara några blad till salsan!)

1 lime, saften

salt (& nymald svartpeppar)

1 liten rödlök, finhackad

0,5 msk vitvinsvinäger

3 salladslökar, tunt skivade

4 tomater, fint tärnade

en näve färsk koriander

1 lime, saften

2 avokados, tärnade

salt

Mixa alla ingredienser till bönröran i en mixer tills du har en slät smet. Smaka av med (ganska mycket) salt. Låt rödlöken till salsan dra i vinägern i en skål i några minuter. Tillsätt sedan resten av salsaingredienserna och blanda. Ta ett tortillabröd, bred på bönröra, klicka över salsa, gräddfil, jalapenos och ost. Lägg på ett tortillabröd som lock och stek i en torr stekpanna, några minuter på varje sida så att tortillasen får färg. Servera med hot sauce och en sallad.