Så var påsken över, bara sådär, och helt plötsligt är det den sjunde april och det känns som att det var igår det var snö, hagel och blåst (bor ju i och för sig i Göteborg så det HADE ju kunnat vara igår, faktiskt…) Ikväll har vi MBT hemma hos oss och det ska bli så himla kul! Har ju inte sett resten av gänget sedan långt innan jul så det är verkligen på tiden.

Falafel nr 1 heter ett falafelställe i Malmö som enligt utsago serverar de godaste falafelbollarna i stan. I Göteborg blir man tyvärr inte bortskämd med überbra falafel, tur för mig då att man kan göra falafel-nr-1-falafelbollarna hemma. Jag har tillsatt finhackad mynta för det tycker jag är väldigt gott att blanda i smeten. Receptet kommer från den superfina kokboken Kryddor från Rosengård som jag fått av Minna och Manne.

Falafel nr 1
många…

500 g torkade kikärtor
0,5 liten purjolök
1 dl bladpersilja
(1 dl mynta)
2 vitlöksklyftor
1 msk salt
0,5 msk falafelkrydda (jag höftade ihop en egen – torkad koriander, spiskummin, nejlika och oregano)
0,5 msk spiskummin
10 cl kolsyrat vatten
olja till fritering

1 dl tahini
2 dl naturell yoghurt
0,5-1 msk citronsaft
0,5 tsk salt

libabröd
(och som tillbehör kan man till exempel ha isbergssallad, saltgurka, tomat, harissa och tunt skivad gul lök)

Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i ungefär 8 timmar (jag bytte vatten några gånger under dagen). Mal ner kikärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna med hjälp av en mixerstav eller matberedare. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl. Forma till små bollar och fritera i ungefär 4 minuter i olja. Blanda ingredienserna till falafelsåsen. Hacka grönsakerna du vill ha i, lägg sedan det hela i ett libabröd tillsammans med falafelbollarna och såsen.