Idag är det långfredagen och vi kom till landet igår kväll. Idag har det varit solsken nästan hela dagen så jag har suttit på trädäcket och läst en bok under förmiddagen (och att det sedan helt plötsligt parkerade en ambulanshelikopter på klipporna nedanför trädäcket är en helt annan historia…) och ikväll ska vi äta middag med Calles familj.

Hur som helst, ni vet väl om att även de gamla romarna levde efter devisen man kan aldrig ha för många recept på ostkex? Det är sant. De här ostpuffarna (eller gougères, som de egentligen heter) gjorde jag till Claras välkommen-till-världen-kalas och de är som inget annat jag smakat innan i ostkex-väg. Fluffiga, krispiga och lite sega på samma gång. Receptet hittade jag hos Hanna.

Gougères
30 st, ungefär

250 ml vatten
80 g smör
1 tsk salt
100 g vetemjöl
4 ägg
150 g riven, smakrik ost
en gnutta riven muskot
en gnutta cayennepeppar

Värm ugnen till 200°. Häll vatten, smör och salt i en rymlig kastrull. Låt koka tills smöret smält och tag sedan bort från värmen. Blanda i allt mjöl på en gång och vispa med elvisp tills smeten är jämn och nästan lossnar från kanterna på kastrullen. Låt svalna i några minuter och tillsätt sedan det första ägget och vispa in det i degen. Tillsätt resten av äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Blanda i ost, muskot, cayenne och vispa igen. Skeda ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 20-25 minuter tills ostpuffarna är gyllenbruna. Låt svalna på galler. Jag gjorde klart mina några dagar i förväg och värmde sedan på ostpuffarna innan gästerna skulle komma, funkade utmärkt! Förvara i så fall puffarna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren.