När det gäller vegetarisk mat skall man inga gudar hava jämte Yotam Ottolenghi. Denne man lagar vegetarisk mat som INGEN annan. När vi var i Stockholm för ett tag sedan hade vi Ottolenghifest – vi valde gemensamt ut fem rätter från hans kokbok Plenty, halverade recepten och sedan oooahde och aaaahade vi oss igenom HELA kvällen, typ. Helt klart en middag jag sent kommer att glömma.

Den karamelliserade fänkålen gjorde jag igår kväll igen som tillbehör till middagen. Jag gillar egentligen inte fänkål (trodde jag, ja…) men kombinationen av lite söt fänkål och getost, alltså. Herregud, vad gott.

Karamelliserad fänkål med getost

4 portioner

4 små fänkålsknölar

40 g smör

3 msk olivolja

2 msk strösocker

1 tsk fänkålsfrön

1 vitlöksklyfta, pressad

50 g grovskuren dill

140 g getost

1 citron, skalet

havssalt & nymald svartpeppar

Skär bort en del av stjälken från fänkålen (men se till så att den fortfarande hänger ihop!) och lossa eventuellt det yttre lagret av blad. Skär varje fänkål i 1 cm tjocka skivor. Smält smöret med oljan i en stor stekpanna. Lägg i fänkålen när smöret börjar skumma och stek två minuter på varje sida. Lägg fänkålen på en tallrik. Häll socker, fänkålsfrön, salt och peppar i stekpannan. Fräs i 30 sekunder till sockret har börjat smälta och lägg sedan tillbaka fänkålen. Karamellisera fänkålen i 1-2 minuter tills alla skivorna är täckta av sockret. Låt fänkålen svalna på ett fat. Strö över dillen och vitlöken, ringla över olivolja och toppa med rivet citronskal. Servera rumstempererat.