Jag tror att jag har sagt det innan men det här året vill jag verkligen bli bättre på att laga asiatisk mat. Vi har börjat så smått och gjorde en alldeles ljuvlig pad thai för ett tag sedan, och nästa projekt är att göra vietnamesiska vårrullar. Jag vill dessutom prova att göra kimchi igen men eh, det får dröja ett tag till pga skräckminnen som inte vill försvinna.

När vi var i Lund och hälsade på våra vänner Nisse och Tina för ett tag sedan hade de gjort två asiatiska såser som jag vanligtvis köper färdiga i affären. Kan inte förstå varför, nu när jag vet hur lätta de är att göra själv! No more sweet chilisås från affären, säger jag bara.

Sweet Chilisås
4 portioner
0,75 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
2 röda chilis
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt

Finhacka chilin och riv vitlöken. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka 4-5 minuter. Red med maizena och låt svalna.

Hoisinsås
2 portioner

5 msk japansk soja
6 msk vitt vin
3 msk socker

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och red med maizena.