Mina frukostvanor går upp och ner. Ibland är det knäckebröd med ost och smör, ibland bagel med cream cheese och blåbärssylt men de senaste månaderna har jag varit i det närmsta besatt inne i en period när jag bara äter knäckebröd med hemmagjort hasselnötssmör.

Kung Markatta har en färdig variant man kan köpa om man inte har en mixer hemma men vill man göra det själv är det lätt som en plätt. Lovar. Förvara hasselnötssmöret i en burk i kylen – hur länge det håller sig är jag inte riktigt säker på för mitt tar slut på några dagar.

Hasselnötssmör

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna (eller på en plåt i ugnen om du föredrar det). Lägg i mixer och mixa tills nötterna börjar släppa olja och du har ett smör. Hav tålanmod – det tar tid! För mig tog det lite mer än tio minuter av enträget mixande kombinerat med några stopp för att putta ner nötsmöret från kanterna på mixern.