Alltså ärligt. Vårväder. Hur glad blir man? JÄTTEGLAD. Igår spenderade jag två timmar på en parkbänk utanför stadsbiblioteket med en kaffe i handen och solglasögonen på. Äntligen. Några meter framför mig stod Karin Boye så fin, med en blomma i handen som alltid. Det är min favoritstaty i hela Göteborg, tror jag. Den och Reuterswärds non-violence-pistol som står några meter längre ner på Avenyn.

Hur som helst, från Karin Boye till den här gratängen som vi åt för ett tag sedan, en sorts tacogratäng med quinoa. Übergott! Och kul idé med quinoa, måste jag säga – det äter vi nämligen nästan aldrig annars. Tack för receptet, Sara! (Och hörni, ingen mesig hushållsost på den här gratängen, det ska vara lite untz på toppen!)

Gratäng med quinoa

2 portioner + stor matlåda

3 dl röd quinoa

grönsaksbuljong

1 purjolök

smör att steka i

tacokrydda

1 burk majs (200 g)

1 burk svarta bönor (230 g)

4 tomater

1 paprika

2 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

150 g riven smakrik ost

1 vitlöksklyfta

1 ägg

salt, nymald svartpeppar

tabasco

Sätt ugnen på 225°. Koka quinoan i buljong i ungefär en kvart. Strimla purjolöken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda ner tacokryddan, majs och svarta bönor. Rör ner hackade tomater, hackad paprika och den kokta quinoan. Lägg blandningen i en ugnsfast form. Blanda crème fraiche, majonnäs, vitlök och ägg till en röra och bred ut ovanpå. Häll på några stänk tabasco och toppa det hela med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter tills gratängen har fått fin färg.