Ny vecka, nya tag som man brukar säga. På lördag har vi kalas för Clara och eftersom vi ska bjuda gästerna på snittar och bubbel måste jag göra en djupdykning bland kokböckerna och leta upp några bra recept på småplock och snittar som (helst) går att förbereda några dagar i förväg. Har ni tips? Hojta i så fall!

Nåväl, nog om snittar och plockmat. De här linsbollarna åt vi för några veckor sedan med brunsås, inlagd gurka och potatis. Linser och brunsås? Det funkar. Lovar. Vill ni inte byta ut era köttbullar tror jag att de här linsbollarna är toppen till en kall sås (med sting!) och lite ugnsrostade grönsaker. Tack, Russinet, för receptet!

Linsbollar

20 st, ungefär

200 gram röda linser

5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
40 gram havregryn
1 tsk paprikapulver
1 nypa cayennepeppar

salt, nymald svartpeppar

Skölj linserna och koka dem mjuka i buljongen. Låt rinna av ordentligt och pressa gärna ut lite vätska! Finhacka löken och vitlöken, stek dem mjuka i olja tillsammans med tomatpurén. Blanda linserna och löken med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och rulla ca 20 bollar och lägg på en bakplåtspapperslädd plåt. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter (och vänd bollarna då och då så att de får jämn färg!)