Vanligtvis när vi har vänner över på middag lägger vi inte speciellt mycket krut på efterrätten. Enligt min mening är ju typ glass det bästa man kan äta efter maten och även om vi är inne i ett bra flow just nu när det gäller glasstillverkningen är det ju roligt att variera sig lite. Calle är dock inte speciellt förtjust i allt för söta efterrätter (och föredrar egentligen en espresso efter maten) så jag gjorde triumfdansen när jag ramlade över receptet på chokladcrèmen som man toppar med olivolja, havssalt och krutonger. Receptet hittade jag på Zetas hemsida.

Jag serverade den här ack så spännande desserten i snapsglas (modell större – tror att de rymmer typ 6 cl…) och det räckte mer än väl. Det är ingen efterrätt man slevar i sig speciellt mycket av, men i väl avvägda portioner är det riktigt, riktigt gott. Och jo, det gick hem hos Calle också.

Chokladcrème med olivolja och havssalt
4 små portioner

50 g mörk choklad

1,5 dl grädde

0,5-1 msk råsocker

1 äggula

olivolja, havssalt

krossade krutonger (vi använde crostinis)

Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och socker, häll över chokladen och rör tills den smält. Vispa ner äggulan och ställ kallt i minst 1 timme. Lägg upp i mini-glas (jag använde snapsglas!) och ringla över olivolja, strö över salt och toppa med grovkrossade krutonger.