Det här med öppen lasagne är inget vi har sysslat med i det här hemmet förut. Vanlig lasagne gör vi däremot lite då och då (även om det faktiskt var ett tag sedan sist…) men så ramlade jag över ett recept på öppen lasagne och vi var såklart tvugna att prova. Jag var fullkomligt lyrisk efter första tuggan men Calle var lite mer försiktig med lovorden (som det brukar vara hos oss…) men jag lovar, det här är r-i-k-t-i-g-t gott.

Receptet är ett hopkok kan man säga, men originaltanken kommer från Zeta och mandelröran kommer från Lotta Lundgren. Resten improviserade vi fram! Skippa för allt i världen ICKE västerbottencrèmen, den är fantastisk. Grönsakerna kan ni variera precis som ni vill men vårlöken den stannar. Ok? Inget fusk!

Öppen lasagne med aubergine och svamp

4 portioner

1 sats pastadeg
1 aubergine

(olivolja att steka i)
salt, nymald svartpeppar

100 g svamp

1 burk soltorkade tomater

1 knippe vårlök

1 kruka färsk oregano

0,5 dl vispgrädde

1 dl mascarpone

1 dl riven västerbottensost

0,5 dl mandel

25 g smör

1 citron (skalet)

0,5 tsk honung

Gör pastadegen och låt den vila under tiden som du gör fyllningen. Skär auberginen i skivor och stek gyllenbruna i olja. Salta och peppra. Koka upp mascarpone och vispgrädde i en kastrull, ta bort från värmen och lägg i västerbottensosten. Ställ åt sidan. Skiva svampen och stek på hög värme. Skiva vårlöken. Rosta mandel i torr stekpanna och kör i mixer. Smält smöret och separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen. Låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv av zesten. Rör samman mandel, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Ställ åt sidan.

Kavla ut pastadegen till ett stort, tunt ark. Skär ut 8 st lasagneplattor och koka i några minuter i saltat vatten. De ska vara al dente! Lägg en platta i botten, lägg på svamp och aubergine. Toppa med ostkräm, soltorkade tomater, vårlök och mandelröran. Garnera med några blad färsk oregano och lägg en lasagneplatta på toppen.