Imorgon är det fredag igen och helgens planer ser ut som följande: skrota omkring hemma, äta god mat, öppna en flaska vin, ta en promenad, städa upp lite hemma och framför allt GÖRA GLASS. Jag har inte riktigt bestämt vad det blir för någon ännu, men den där salta karamellglassen som vi gjorde för ett tag sedan – den ligger bra till för cheez Louise vad god den var. Receptet hittade jag hos Annika.

Det där med att strö lite salt på toppen precis innan servering – just do it, säger jag bara. Som pricken över det berömda i:et!

Salt karamellglass

6 portioner

1 dl farinsocker

0,5 dl rörströsocker

6 äggulor

1 tsk salt

4 dl vispgrädde

3 dl mjölk (den fetaste!)

1 vaniljstång

Vispa äggulorna, sockret och saltet pösigt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull tillsammans med grädden och mjölken. Värm blandningen försiktigt och rör ner äggvispet. Sjud försiktigt under omrörning – krämen ska tjocka något men får ABSOLUT inte börja koka. Glassmeten ska bli 85°. Låt glassmeten svalna och kyl därefter i vattenbad (eller i kylen om du föredrar det). Kör i glassmaskinen och stjälp sedan ner glassen i en låda och frys.