“GUUUD VAD NI LAGAR MYCKET OLIKA MATRÄTTER ÄR DET SÅ NÄR MAN MATBLOGGAR? VA? DET ÄR DET VA?” får jag ofta höra. Då tänker jag i mitt stilla sinne att personen i fråga skulle se mig och Calle när vi för femtielfte gången det här året steker raggmunkar. Vi äter nämligen förvånansvärt lite ny mat, med tanke på att det här ändå är en matblogg där det dyker upp nya recept lite titt som tätt. Det är sant. Någon som däremot är sjukt påhittig och en hejare på att hitta nya recept, det är Pernilla. Just därför brukar jag alltid grilla henne på receptinspiration när vi träffas. “VAD SKA NI ÄTA IKVÄLL? PASTA, JAHA IMORGON DÅ? OCH DAGEN EFTER DET?” I hennes flöde dyker det alltid upp något jag är sugen på – sist var det en tacogratäng, som dock inte blev den gratängen vi till slut lagade pga svindyr quinoa (återkommer till det receptet dock) men då ramlade jag över det här snarlika receptet på Coops hemsida och det var riktigt gott!

Tycker man att paprika-chili-crème fraichen är för stark kan man skippa den, eller kanske prova en med en annan smak? Den med smak av tomat- och basilika kan säkert passa bra!

Linsgratäng med tacosmak

6 portioner

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, rivna

1 röd paprika, tärnad

tacokrydda efter tycke och smak

500 g krossade tomater

3 dl vatten

3 dl röda linser

1 dl crème fraiche

1 burk crème fraiche paprika chili

6 st tortillabröd

200 g riven ost

Sätt ugnen på 200°. Stek lök, vitlök, paprika och tacokrydda i några minuter tills löken blivit genomskinlig och mjuk. Tillsätt krossade tomater, vatten och linser. Låt koka tills linserna är mjuka (tillsätt mer vatten om det behövs!) vilket borde ta ungefär 10 minuter. Rör ner crème fraiche, smaka av med salt och ev mer tacokrydda och ta bort pannan från värmen. Varva tortillabröd och linsröra i en rund springform eller ungssäker form, avsluta med att klicka över crème fraiche paprika chili och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills osten smält och fått en fin färg. Servera med sallad och tabasco.