Med handen på hjärtat kan jag erkänna att jag egentligen inte är speciellt förtjust i polenta. Har provat det lite här och var och tyckt att det mest smakar… jag vet inte. Gröt, kanske. Men så lagade våra vänner Johan och Johannah den här fantastiska rätten till oss (signerad Mathias Dahlgren!) och jag blev såld. På direkten.

Jag åt en vegetarisk variant med stekta (och väl saltade) skogschampinjoner och det gjorde sig riktigt fint tillsammans med den krämiga (och ganska mäktiga!) polentan.

Vinbräserade oxkinder med tryffelpolenta och parmesan

5 portioner

5 oxkinder

1 liter rött vin

0,5 liter kalvfond

(bindgarn)

salt, nymald svartpeppar

olivolja (till stekning)

62 g polenta

0,5 liter kycklingfond (eller grönsaksfond)

2,5 dl grädde

tryffelolja efter smak och tycke

25 g riven parmesan

salt, nymald svartpeppar

(skogschampinjoner för en vegetarisk variant)

Putsa oxkinderna fria från yttre senor och hinnor samt skär bort den stora senan som finns i mitten. Bind upp, krydda och bryn runt om i en het stekpanna med lite olivolja. Lägg över köttet i en gryta och täck med vinet och fonden. Koka upp och sjud därefter tills köttet är helt igenom mört, vilket borde ta 3-4 timmar. Plocka upp köttet ur koket, låt svalna, avlägsna bindgarnet och skär köttet i skivor. Reducera vin och sås till såskonsistens, smaka av. Sila såsen och värm köttskivorna i såsen.

Koka upp kycklingfond och grädde. Tillsät polenta och koka under konstant omrörning tills polentan är ordentligt urkokt och har en krämig konsistens, vilket borde ta ungefär 30 minuter. Späd eventuellt med mer grädde om det behövs. Smaksätt med tryffelolja, salt och svartpeppar. Vänd ner riven parmesan. Lägg polentan i botten, toppa med köttskivor och ös med sås. Strö över parmesanost precis innan servering.