Ni vet när man blir sådär genuint glad-från-tårna-glad? Precis så glad blev jag alldeles nyss när våra bästa vänner ringde och berättade att de har köpt lägenhet. ÄNTLIGEN! Att den dessutom ligger ett stenkast från vår lägenhet gör ju inte saken sämre, om man säger så. Rullavstånd hem! HURRA! Vilka underbara nyheter, såhär på torsdagskvällen.

Nu är det snart semledagen blablabla – jaha, brukar jag tänka då. Semlor är bara semle-värdiga om det är min mamma som har bakat bullarna (med undantag för min kompis Julias semlor som hon bjöd på förra veckan, även de var dejliga!). Vilken tur då att jag råkar befinna mig i Skåne med en mamma som just ska baka semlebullar. Hurra! Jag har nog skrivit det innan men egentligen föredrar jag semlebullar med en klick smör, och om jag äter semlor är det pyttelite mandelmassa och pyttelite grädde som gäller. Vad föredrar ni? Massor med grädde? Ingen grädde alls? Eller nymodigheter som semlewraps?

Mammas semlebullar
ungefär 40 st

200 g smör
0,5 l mjölk
2 paket jäst för söta degar
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
2 tsk stött kardemumma

1 tsk hjorthornssalt

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, lite i taget tills jästen har löst sig. Tillsätt 2 ägg, salt, socker, hjorthornssalt, kardemumma och slutligen mjölet. Man får prova sig fram med mjölet och kanske tillsätta mer än vad som står i receptet, men det gör inget om degen är lite kladdig. Låt jäsa i bunken i 10 minuter. Stjälp upp på bakbord, dela degen i två delar, sedan i två delar till. Av varje del ska det bli ungefär 10 bullar (beroende på hur stora du vill ha dem). Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 40 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter (håll koll, det går snabbt!).