Jag har egentligen inga nyårslöften eller storslagna planer för 2015 men något jag gärna blir bättre på är att laga mer asiatisk mat hemma. Just därför blev jag extra glad när våra vänner bjöd på ramen när vi var där på middag förra helgen. Det är ju genialt egentligen – lite nudlar, lite tillbehör och så plockar man ihop lite vad man vill själv vill ha.

Vi hade i tofu med sesamfrön, morötter, bladspenat, svamp, vårlök och groddar på toppen men självklart kan man ju blanda i lite vad man vill – fisk, kyckling, grodlår, eller vad man nu gillar.

Ramen à la Caroline

4 portioner

1 liter grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong om så önskas)

1 msk färsk ingefära, riven

1 msk vitlök, finhackad

4 msk sojasås

1 msk sweet chilisås

sesamfrön

1 paket ekologisk tofu (270 g)

350 g nudlar

2 dl tunt skivade morötter

4 dl spenat

4 stjälkar vårlök

en näve svamp

en näve groddar

Bland buljong med ingefära,vitlök och 3 msk sojasås och låt koka upp. Mixa resterande sojasås med chilisåsen och ställ åt sidan. Dela tofun i mindre bitar och stek i en het stekpanna med lite olja. Sänk värmen och häll på soja-chili-blandningen. Strö över sesamfrön och lägg upp tofun i en skål. Häll ner nudlarna och morötterna i buljongen och koka i 3-4 minuter. Hacka under tiden vårlöken och svampen, skölj spenaten och groddarna och lägg i skålar. Häll upp nudlarna och buljongen i portionsskålar och låt gästerna plocka ihop sin egna topping.