Att lyckas göra slattar i kylskåpet till en perfekt lunch, alltså. Tveksamt om det finns en bättre känsla än det. Igår festade jag till det med en pastagratäng som jag blandade ihop av lite pastarester, en liten bit ädelost, lite riven ost från frysen unt so weiter.

Som vanligt kan man ju variera en sån här rätt i det oändliga, men kombinationen ädelost, svamp och purjolök är ju hiskeligt god…

Pastagratäng med svamp och ädelost

2 portioner

200 g pasta

5 cm purjolök

100 g champinjoner

en bit ädelost

2 ägg

2 dl matlagningsgrädde

1 dl mjölk

salt, nymald svartpeppar

en gnutta piff-i-allkrydda

smakrik, riven ost på toppen

Sätt ugnen på 225°. Koka pastan och smörj en ugnssäker form. Skiva champinjonerna och stek på hög värme i en torr stekpanna tills de är mjuka. Skiva purjolöken och lägg den och champinjonerna i en smord, ugnssäker form. Smula över ädelosten. Blanda ägg, grädde och mjölk och smaka av med salt, peppar och piff-i-allkrydda. Häll över gratängen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.