Helgen har, som vanligt, passerat i fast forward-mode och vi har varit på dop, haft besök av mina föräldrar och dessutom hunnit med en storhandling deluxe på Coop. Idag är det söndagslunk som gäller och jag funderar (som alltid!) på vad vi ska äta ikväll. Högt på listan just nu står rotfruktspytt, ägg i tomatsås à la Ann-Louise eller pizza.

Våra vänner Johan och Johannah är hiskeligt duktiga på att nosa fram recept på saker jag själv aldrig skulle komma på att göra, och just därför är det så himla kul när vi lagar mat tillsammans. Receptet på den här råbiffen har de hittat i GP tror jag, och det kommer ursprungligen från restaurang Aquavit i NYC.

Råbiff med tryffelnobis och linfrökrisp

4 förrätter

200 g biffrygg

4 tsk selleri, finhackad

4 tsk gul lök, finhackad

4 tsk tryffelnobis (recep nedan!)

4 tsk rödbetsspad (från inlagda rödbetor)

4 msk linfrökriså (recept nedan!)

salt, nymald svartpeppar

Skiva köttet och kyl det. Skrapa med vass kniv i 90 grader så att tunna strimlor av köttet lossnar. Hacka köttet och håll det kylt tills ni ska äta (eller köp fint kött i saluhallen/affären och be dem mala köttet till er och hoppa över det här momentet).

1 ägg

2 msk dijonsenap

1 msk ljus miso

50 g svart tryffel (eller en skvätt tryffelolja)

1/3 dl kaprisjuice (från burkkapris)

majsolja

tryffelolja

salt, nymald svartpeppar

Mixa alla ingredienser till nobisen förutom olja i en matberedare eller mixer till en jämn smet. Droppa in olja samtidigt som smeten blandas i mixern. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.

1 dl danskt rågbröd, mixat till smulor

0,5 dl hela linfrön

olja

salt, nymald svartpeppar

Lägg brödsmulorna och linfröna i en stålsil. Värm upp tillräckligt med olja så du kan sänka ner silen i en stor kastrull. Fritera i ungefär två minuter, skaka försiktigt då och då. Låt rinna av på hushållspapper.

Vänd ner de övriga ingredienserna till råbiffen i köttet och smaka av med salt och peppar. Lägg köttet på tallrikar och servera med grönsaker, linfrökrisp och tryffelnobis. Servera direkt.