Vi är åter i Göteborg efter en vecka i Idre och idag är det tillbaka till verkligheten för den här lilla familjen. Calle börjar jobba igen efter en månads pappaledighet/semester och jag påbörjar min mammaledighet lite mer på riktigt. Den senaste månaden känns för övrigt som ett helt år – julfirande, nytt år, skidresa – och allt med ett nytt litet liv. Spännande.

Förutom allt som hänt den senaste månaden har jag ätit riktigt god mat – bland annat den här finfina rätten med bakad rotselleri. Vi serverade den som en av fem rätter men den funkar helt klart som huvudrätt, kanske då med lite sallad och en bit bröd till.

Långbakad rotselleri

4 portioner

1 rotselleri

4 äggulor

en näve hasselnötter

50-ish g smör

hyvlad västerbottensost

Sätt ugnen på 63 grader. Lägg äggulorna i separata espressokoppar, häll på rapsolja tills de är helt täckta och baka i ugn i 20 minuter. Låt vila. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta av rotsellerin och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) och baka i 2-3 timmar tills rotsellerin är mjuk – känns med en sticka! Smält smöret på ganska hög värme i en kastrull, sväng runt lite så att värmen fördelas. Ta bort från plattan när smöret har fått en gyllenbrun färg. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Skär rotsellerin i skivor och lägg den och äggulan på tallrikar, ringla över smör och strö över hasselnötter. Hyvla över små skivor av osten precis innan servering.