Först av allt – gårdagens fjällrapport. Solsken, inte allt för kallt och en solnedgång som heter duga. Idag har jag i vanlig ordning gått en promenad, ätit lunch med mamma och pappa och dessutom festat till det med en varm nyponsoppa med vispgrädde på toppen. Ljuvligt.

Nåväl, tillbaka till matbloggosfären. Här kommer nämligen ett recept på glass som istället för dessert serverades som en sorts granita eftersom den, eh, inte riktigt blev som vi tänkt. Det är med andra ord inte ett recept jag rekommenderar som sorbetrecept, om man säger så, men som granita blir det perfekt! Den fina uppläggningen är vår kompis Filips förtjänst.

Grapen kan du såklart ersätta med vilken citrusfrukt som helst – vanlig grapefrukt, citron, apelsin – you name it. Smaka av med socker!

Grapegranita

100000 granita-portioner

3 stora blodgrapes, pressade

1 dl socker

2 msk glukos

4 dl vatten

2 msk vodka (för att förhindra frysning)

Använd en potatisskalare, eller något snarlikt, och skala en 15 cm lång remsa av skalet. Se till att få med så lite vitt skal som möjligt. Koka skalet med sockret, glukosen och vattnet i några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Släng sedan skalet och låt vätskan svalna. Sila sedan den pressade grapefruktjuicen för att bli av med fruktköttet. Blanda den avsvalnade sockerlösningen med grapefruktjuicen och kör i glassmaskin.