När vi spånade på roliga förrätter förra veckan var det våra vänner Johan och Johannah som kom på den briljanta idén att vi skulle göra falafel. Jag är ju en stor fan av det mesta med kikärtor och tillsammans med den beska tahinisåsen och den lite syrliga salsan blev det en rolig och lite annorlunda start på middagen.

Se receptet som en skiss, ok? Inget fyrkantigt hugget-i-sten-recept som bör följas till punkt och pricka. Om det blir falafelsmet över kan du förresten spara den i kylskåpet och göra resten dagen efter.

Demonterad falafelrulle
4-ish portioner

1,5 dl kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl persilja
1 dl färsk mynta
0,5-1 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1 msk vatten
pyttelite cayennepeppar
0,5 tsk spiskummin
en hint kanel
sesamfrön till panering

0,5 dl tahini
2 msk vatten
1 liten vitlöksklyfta
citronsaft

10 cocktailtomater, finhackade
lite mindre än 1 kruka koriander, finhackad
citronsaft

libabröd, en liten trekant per portion

Blanda alla ingredienser till falafeln i en mixer och kör tills det är en slät smet. Smaka av med salt om de behövs. Forma till små bollar och rulla i sesamfrö. Stek i smör tills de är gyllenbruna. Blanda alla ingredienser till tahinisåsen – späd med mer vatten om du vill ha den lite mer rinnig. Smaka av med citronsaft. Blanda salsan och lägg upp det hela på en tallrik tillsammans med en bit libabröd.