Jag är personligen alldeles för lat för att orka göra en rigorös sammanfattning med tillhörande bildkavalkad från varje månad under året som gått. Jag kommer ju knappt ihåg vad jag gjorde för tre dagar sedan, och stora delar av min vår var en dimma av Hönökaka och korvbröd pga graviditeten. Men – det är ju ändå på sin plats med någon form av årsbokslut, och så även i Matrepubliken.

Hej Charlotta och gott nytt år till mig själv! Har 2014 varit bra?

Tack! Jo, men det tycker jag absolut att det har varit. Kanske inte ett år som går till mathistorien direkt men några höjdpunkter har det varit.

Kul! Berätta! Vad var egentligen bäst med matåret 2014?

Vi hade en väldigt fin kväll på Vinegar Hill House i Brooklyn när vi firade Alex och Adams för-bröllopsdag. Inget extravagant alls egentligen men fint, stämningsfullt och väldigt speciellt för oss alla, av olika anledningar. En annan kväll jag kommer minnas länge var en helt vanlig lördag i april när jag och Calle satt på Familjens uteservering och drack Bloody Marys men ok, matmässigt måste jag nog ändå säga att besöket på E’nosteria i Rom var något av det bästa jag varit med om, någonsin. Faktiskt.

Hur har det varit med matlagningen hemma, då?

Mjo, eftersom vi i början av mars fick reda på att vi väntade barn känns de första vårmånaderna som en enda stor dimma av kolhydrater och Hönökaka men det ordnade upp sig till sommaren får man nog säga. Den här hösten har jag ju bakat en hel del vilket har varit ett bra tidsfördriv när jag har varit sjukskriven. Calle däremot har kört all-in när det kommer till långkok och jag har faktiskt återupptäckt finessen med en enkel (men ack så god!) pasta till middag.

Några lågvattenmärken? 

Det finns det väl alltid? Billys vegetariska panpizza var min räddning i våras när i-n-g-e-t annat gick ner, till exempel. Inte speciellt matbloggsvänligt, om man säger så. Haha.

Några planer för nästa år, matmässigt?

Kanske att jag fortsätter bara och ha eget bröd i frysen så vi slipper köpa? Det är ju så mycket godare med hembakat bröd. Försöka hålla nere matkostnaderna, dessutom, och planera lite mer.

Och planerna för Matrepubliken, då?

Jag har ju tagit mig i kragen och gjort en facebooksida till Matrepubliken, vilket är lite av en bedrift med tanke på hur icke-aktiv jag är på facebook. Men, den här facebookvägraren måste ändå erkänna att det är väldigt kul att kunna se vilka som läser här, och ha en annan sorts kontakt på facebook än vad man har här på bloggen. Det är ett roligt komplement, helt enkelt.

Uanför Matrepubliken då, vad händer?

Livet numera handlar såklart väldigt mycket om LSH. Hon är snart en månad gammal och vi lär oss fortfarande mycket om varandra. Varje dag. Men, jag måste ändå säga att allt jag blivit matad med som gravid (livet kommer få en helt annan mening, livet innan kommer kännas så meningslöst) – jag känner inte alls så. Jo, livet ÄR annorlunda, fast faktiskt ändå precis samma. Bara med en ny femtio centimeter lång dimension. Livet innan är även livet nu, helt enkelt.

Några önskningar till 2015?

Jag har bara en, ödmjuk önskning och det är att alla ska få vara friska. Nu är ju tyvärr inte fallet så i vår familj, som ni vet, så jag får väl önska att ALS är en sjukdom vars gåta kommer lösas så småningom. På det lite mer ytliga planet hoppas jag att vi får en fin sommar, att vi kommer iväg till NYC/Pennsylvania som planerat, att det blir många, långa turer med båten och att vi kommer att träffa våra Malmövänner lite oftare nu när min kära exil-ålänning är tillbaka i södra Sverige igen.

I matväg, då?

Att jag ska få till Life Café-perfekta huevos rancheros hemma!

Ett traditionsenligt TACK till alla er som tittar in här och kommer med hejarop och fina hälsningar. Utan er hade Matrepubliken varit bra mycket tråkigare. Gott nytt år till er alla!