Dagarna går snabbt när man är hos mamma och pappa. Vi går upp sent, äter frukost länge och idag ska vi baka pepparkakor och dekorera pepparkakshuset som vi (det vill säga pappa…) monterade ihop typ halv elva igår kväll. Nåväl, bättre sent än aldrig, som man brukar säga.

Jag skrev ju om mammas mjuka pepparkaka för ett tag sedan men jag glömde alldeles skriva att vi (förutom att äta den till julfikat) även serverade den som tilltugg när vi drack glögg och väntade på att maten till vårt lilla minijulbord skulle bli klar. Tankspridd? Nädå. Aldrig (hälsar hon som måste göra listor till allt). Tipset på att rosta den mjuka pepparkakan i ugn fick jag av en i min mammagrupp – tack för det! Löjligt gott med söt pepparkaka och stark, lite salt brännvinsost.

Rostad pepparkaka med ost

Sätt ugnen på 200°. Skär pepparkakan i mindre bitar och rosta på galler i några minuter på varje sida. Lägg på ett fat, skär några bitar stark ost (vi använde brännvinsost men det går bra med vad som helst som är lite smakrikt) och lägg på. Till Sara, som inte äter hårdost, blandade jag en röra på philadelphiaost och färska lingon. Väldigt gott det med!