Vi kom till Skåne tidigt i eftermiddags och jag måste ge mig och Calle en klapp på axeln (nåja, mest Calle) för att vi (han) lyckades baxa in typ tretusen väskor, ett gäng julklappar, en vagn, mammas och pappas kvarglömda saker och en baby i vår lilla bil. Nu är vi i alla fall här och vi har hunnit med en hel del redan. Jag och mamma har bland annat bakat saffranskakor med pinjenötter, och, bäst av allt – mandelmusslor.

När min mamma gjorde mandelmusslor förra året använde hon sig av sina gamla formar och när hon skulle knacka ut kakorna ur formarna fastnade allt och det hela slutade som… smulor. Efter det köptes det nya formar och idag gick det som smort (haha!) när vi skulle lossa musslorna. Hurra! Traditionsenligt äter vi mandelmussla till fikan på julafton och då serveras de små godbitarna med en klick grädde och lite sylt. Receptet kommer från den Hemertska julbibeln Hur man lyckas med julen.

Mandelmusslor

ca 36 st

300 g vetemjöl

1 dl strösocker

100 g sötmandel, skållad och mald

2 bittermandlar, skållade och malda

200 g smör

1 ägg, rumstempererat

ett gäng formar till mandelmusslor

Blanda mjöl, socker och mandel i en skål. Lägg i kylskåpskallt smör och finfördela det i mjölblandningen, först med kniv och sedan med fingertopparna tills du har en grynig massa. Tillsätt ett ägg och blanda i det i degen. Arbeta ihop degen såhär: dela degen i äggstora klickar – ta en klick i taget. Tryck ut degklicken i ett snabbt drag med “hälen” på handen. Samla ihop allt med en degskrapa. Arbeta igenom hela degen på samma sätt. Lägg degen i folie över natten. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i tre bitar och rulla till längder. Dela längderna i 12 bitar. Lägg bitarna i smorda, veckade formar och tryck ut degen med mjölad tumme. Ställ formarna på plåtar och grädda i mitten av ugnen i ca 13 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp (vänd helt enkelt formen upp och ner så ramlar kakorna ut). Servera mandelmusslorna med lättvispad grädde och sylt av valfri sort.