Det söks febrilt på allt från buckeyes till rödkålssallad till vegetarisk julmat till grönkålspaté här på bloggen och jag tänkte göra det lite lätt för er och sammanställa en liten jul-guide à la Matrepubliken. Here goes:

Vegetarisk mat på ett julbord? Vad bjuder man på då? Det finns ungefär hur mycket som helst, faktiskt. Kolla in här så har du en komplett lista på vad som kan passa. Mina favoriter? Brysselkålsgratängen (så god med en extralagrad cheddar på toppen), den griljerade rotsellerin och grönkålspajen med valnötter.

Om du vill ha något i sallads-väg kan det ju passa med – wait for it – KÅL! Ja, jag vet. Det ÄR mycket kål vid jul, men kål är gott och kål är nyttigt. True story. Finstrimla rödkål, blanda i lite valnötter, clementiner och häll på en vinaigrett. Det behöver ju inte vara mer komplicerat än så.

Julgodis då? Jag har några favoriter – buckeyes, bland annat. Jordnötssmör och kikärtor, rullade till bollar och doppade i mörk choklad. Annars är ju saffransfudge en riktig höjdare, för att inte tala om det enklaste julgodiset någonsin – peppermint bark.

Ska ni baka något finns det ju en hel uppsjö av goda kakor, bland annat de här små rackarna med saffran, havssalt och pinjenötter. Även mammas mjuka pepparkaka (som jag skrev om för ett litet tag sedan) är ett måste när min familj firar jul, och Calles mormors saffransbullar med apelsin går inte av för hackor, de heller.

Det finns naturligtvis en uppsjö med andra recept om ni kollar under fliken jul eller sötsaker & godis i menyn till höger, och om ni undrar något kan ni slänga iväg en kommentar här eller på facebook, ok? Trevlig helg!