Julafton närmar sig och om några dagar åker vi till mamma och pappa i Skåne för några dagar med julfirande, långa promenader, mys med Isbjörnen (!!!) och eventuellt några besök hos gamla vänner, som sig bör i juletid. Efter Skånebesöket åker vi till Svanesund för att fira jul med Calles familj, sen är det några dagar av normalt liv innan nyårshelgen (och efter det skidresa, tjoho!) tar vid. Det går i ett, som man brukar säga.

Min absoluta favoritkaka i juletid är min mammas mjuka pepparkaka. Hon bakar alltid en laddning som jag får upp lagom till första advent så att vi har den bästa julfikan man kan tänka sig när vi har adventsmiddag tillsammans med våra vänner. Receptet kommer från en gammal, gammal kokbok som har tillhört min farmor Lisa.På första advent åt vi den med lite kristyr och färska lingon.

Mammas mjuka pepparkaka

1 rund kaka

2 ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 dl gräddmjölk

4 msk smält smör

1,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk mald kanel

0,5 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

1 msk lingonsylt

ev grovt hackad mandel

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen tillsammans med sockret tills det är en fluffig smet. Tillsätt gräddmjölken och sedan mjölet blandat med bikarbonaten och de torra kryddorna. Blanda i smör, lingonsylt och grovt hackad mandel om du vill ha det i. Häll smeten i smörad och bröad form (min mamma använder alltid en såndär rund med hål i!) och grädda i mitten av ugnen i ungefär 45 minuter. Känn av med sticka! Stjälp upp på galler och låt svalna.