JUL, SENAP & HEMMA. Vi chillar här hemma och har det allmänt bra. Klär granen, myser med LSH och idag ska vi baka pepparkakor och sätta ihop det där pepparkakshuset. Dessutom kommer mina föräldrar (och Isbjörnen!!!) upp från Skåne! Hurra! Som vi längtat.

Kan inte riktigt förstå varför inte vi gjort egen senap innan. Jag kommer i och för sig ihåg att vi försökte göra en grovkornig variant för några år sedan men den blev inte alls god och efter det har vi nöjt oss med att köpa. Fram tills förra veckan vill säga, för då köpte jag hem en burk senapspulver och blandade ihop en väldigt enkel och ack så god senap alldeles själv. Receptet hittade jag i Allt om Mat och senapen tar ungefär tio och en halv minut att röra ihop. Den går såklart att smaksätta med nästan vad som helst (whisky, honung, chili…) men vi gjorde en helt vanlig variant utan något speciellt i. Prova!

Senap, ett bra grundrecept

1 liten burk

1 krm salt

2 msk strösocker

1,25 dl kokande vatten

1 msk vispgrädde

0,5 dl vetemjöl

1 msk vitvinsvinäger

2 msk brun farin

0,5 dl Colman’s senapspulver

Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande vatten och vispa till en smet. Smaksätt med sakt, socker, brun farin och vinäger. Rör ner den ovispade grädden och rör tills senapen är slät. Smaka av – ta lite mer grädde om den är för stark! Häll upp i burk och förvara i kylskåpet.