AMUSE BOUCHE. December är här (hu, vad tiden har gått snabbt det här året!) och helt plötsligt är det bara en dag kvar tills vår lilla kompis beräknas komma. Att hon sedan kommer på utsatt datum, det är ju högst tveksamt. Och det gör inte så mycket, hon får komma när hon vill – under tiden bakar vi pepparkakor, pyntar i lägenheten och lyssnar på julmusik. Värre kan man ha det.

En av amuserna på för-nyår var Minnas fina kreation med rökt pumpa och en liten hutt med svampsoppa till det. Skog-igt så  det förslår och ack så gott! Pumpan rökte hon för övrigt i en av de öppna spisarna i Lommarp där Mannes föräldrar har sin gård och där vi numera, enligt tradition, firar förnyår.

Minnas amuse – Lommarps lustar (en skiss!)

Stek trattkantareller i smör tillsammans med riven vitlök, salt och peppar. Häll på vispgrädde och några skivor lagrad prästost (och eventuellt en skvätt vit balsamvinäger).  Låt det koka ihop och mixa sedan till en slät soppa. Grilla några bitar pumpa över glöd i en brasa (har man inte tillgång till en brasa går det säkert lika bra att sota i ugnen på hög värme) i några timmar, skala bort det yttersta som blivit bränt och mixa till en puré. Smaksätt med salt och en skvätt vinäger. Rosta bröd, skär i mindre bitar och toppa med pumpapuré, en smörstekt trattkantarell, lingon och finhackade valnötter. Häll upp soppan i ett snapsglas och servera direkt tillsammans med pumpatoasten.