Lingon är en sådan sak vi alltid har i frysen. Vi äter dom mest rårörda till raggmunkar men förra fredagen hade vi kompisar över på middag och jag slog på stort och gjorde en lingonsviss. Grymt gott! Marängen lämnade jag kvar i ugnen över natten med luckan öppen och de blev alldeles perfekta, om jag får säga det själv. Originalreceptet (som jag såklart har modifierat…) kommer från Allt om Mat.

Nästa gång ska jag prova att blanda i lite saffran i marängsmeten och göra en julvariant av det hela. Kan nog bli bra!

Lingonsviss

4 ganska små portioner

1 dl strösocker

3 äggvitor

en pytteskvätt ättika

1,5 dl vispgrädde

50 g rårörda lingon

0,5 dl hela lingon

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor, socker och ättika till en fast marängsmet. Klicka ut små runda marängtoppar (jag tog hjälp av en rund pepparkaksform) och tryck till med en sked så att de inte blir för toppiga. Grädda i nedre delen av ugnen i två timmar, stäng sedan av ugnen och lämna marängerna däri över natten med luckan öppen. Vispa grädden och blanda med rårörda lingon. Fördela på marängbottnarna och garnera med hela lingon.