JULGODIS. När vi var hos min syster på kalas i lördags fick jag med mig en laddning wienernougat och skurna pepparkakor hem. Hurra! Perfekt, eftersom jag inte har hunnit julbaka ännu. Skurna pepparkakor har jag provat att göra en gång innan och även wienernougat men det var ju i runda slängar etthundra år sedan, om man säger så.

Perfekt glögg-fika! De gick åt snabbt, kan jag meddela (men jag sparade undan några och åt till frukost dagen efter, hoho).

Wienernougat

många!

250 g nougat

100 g flagad mandel

150 g mörk choklad

Smät nougat och choklad i vattenbad. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Blanda allt och häll i en bakplåtspappersklädd form. Låt stelna och skär i bitar. Förvara kallt (eller ät alla på en gång).

Skurna pepparkakor

många!

2 dl sötmandel

200 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kanel

2 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk bikarbonat

5,5 dl vetemjöl

Skålla mandeln och skala den. Hacka den fint. Rör smöret med socker och sirap. Blanda ner mandel och kryddor. Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till rullar som är ca 25 cm. Linda in i plastfolie och lägg i kylskåpet så att de blir riktigt kalla. Sätt ugnen på 175ºC och skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ungefär 8-10 minuter och låt kakorna svalna på galler innan du hugger in.