BRÖD & BULLAR. När vi hade kompisar över på middag senast bjöd vi på gulaschsoppa och till det är det nästan lag på att man måste ha ett nybakat bröd. Jag letade runt på Sofies blogg (som så ofta när jag är på jakt efter bra brödrecept!) och fastnade snabbt för de här tekakorna. Passande nog skickade Sofie igår vidare ett gäng frågor till mig via sin blogg, och här kommer svaren som ni alla så länge väntat på:

Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Det varierar från dag till dag men mjölk och (Hjordnäras) filmjölk (med kanel!) ligger bra till i nuläget.

Godaste efterrätten?
Jadu, är nog egentligen mer av en förrättsmänniska men om jag måste välja något så blir det oftast glass (gärna en syrlig sorbetvariant) eller färska jordgubbar med grädde och socker.

Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Eh, träna? Jag har inte tränat på nästan hela graviditeten pga diverse åkommor som jag dragit på mig men snart så kan jag börja igen. Hurra! Jag älskar att cykla/spinna, oftast ensam (går sällan på pass!) och oftast blir det intervallträning. Om jag inte spinnar brukar jag styrketräna.

Bästa träningsredskapet?

Spinningskor. Lätt.

Vad är du tacksam för just nu?
Livet i allmänhet. Calle. Att jag inte haft något gallstensanfall på nästan två veckor. Familjen. Sparkande bebis i magen.

Jag skickare vidare till alla som orkar och vill svara – och det är ju klart att ni vill! Har ni ingen blogg kan ni slänga iväg en kommentar.

Nåväl, från lista till recept. Trots att jag är trettiotvå år gammal och bakar en hel del har jag aldrig gjort tekakor. Märkligt. Hur enkelt som helst, och alldeles ljuvliga med en stor klick smör på!

Grahamstekakor

9 stycken

50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vätskan. Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl och arbeta degen i 8-10 minuter tills den känns smidig. Blanda i mer mjöl om det behövs! Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i nio delar. Rulla bollar och kavla sedan ut till en rund, liten kaka. Lägg tekakorna på bakplåtspappersklädda plåtar, nagga lätt med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225°. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bröden med varmt vatten och låt svalna på galler (eller ät direkt!).