ÄNTLIGEN. Endast några dagar kvar till första advent och jag kan plocka fram adventsfålen, juldekorationer och nejlikepyntade apelsiner utan att skämmas. Jag längtar efter den lille gubben som säljer granar på Heden men i år ska jag försöka att välja ut en gran som är lite mindre än den vi fraktade hem förra året. Den var, eh, något större än vi hade tänkt oss och gick ända upp till taket (och vi har 3,25 i takhöjd så ni kan kanske föreställa er hur stor den var…) Snart,

Calles senaste kreation är en Bloody Calle-soppa med ganska bra untz, om jag får säga det själv. Toppad med friterad bacon, gurk-och-pepparrotsis och rotselleri. Och en hutt med vodka, såklart. Han serverade den som amuse till vårt för-nyårsfirande så den kommer passa perfekt om ni vill ha ett roligt tillugg (eller som förrätt!) när det vankas riktigt (tror ni, ja…) nyårsfirande!

Bloody Calle

6 amuse-portioner

3 dl tomatjuice

2,5 msk citronjuice

0,5 tsk worchestershiresås

1-2 stänk tabasco

3 nypor sellerisalt

svartpeppar efter smak

pyttelite vodka (om man så önskar…)

0,5 gurka, skalad

1 msk citronjuice

fin-finriven pepparrot

1 skiva bacon skuren i små, små skivor

1 rotselleriskiva, tunt skivad

olja till fritering

Blanda alla ingredienser till soppan och låt den stå ett litet tag så att smakerna sätter sig. Mixa gurkköttet med citronjuicen. Tillsätt pepparroten och smaka av. Frys i små knäckformar. Värm olja till 170°. Lägg försiktigt ner rotsellerin och fritera tills den är gyllenbrun. Låt rinna av på papper. Upprepa samma procedur med baconet. Häll upp soppan i små koppar, lägg i gurkisbiten och garnera med bacon och rotselleri.