Vad som kommer bli mitt topp-3-tilltugg i jul? Enkelt. Den här karamelliserade brieosten som jag toppade med valnötter och åt typ tretton bitar av förra helgen. Receptet hittade jag på Systembolagets hemsida. Och just det, brieosten matchas riktigt bra av den här ölen, som dessutom råkar vara Calles stora favorit för tillfället.

Det tar ett tag innan sockret blir brunt så hav tålanmod, ok? Och var rädd om tänderna för det blir bra crunch på den lilla godbiten!

Karamelliserad brieost

6 portioner

1 brieost, 500 g
0,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
8-10 valnötter, grovhackade

Skär brieosten i mindre bitar och lägg på aluminiumfolie, bakplåtspapper eller annat underlag som gör att de går att plocka upp även efter du hällt på sockret. Häll vatten och socker i en kastrull, låt sjuda upp och smälta. När det börjar ta färg, vicka lite på pannan – rör inte. Ta av från plattan, blanda i nötterna och och fördela snabbt över ostbitarna. Flytta över ostbitarna till ett fat och ät när nötblandningen har svalnat.