När Calle fyllde år för några helger sedan tänkte jag egentligen att vi skulle äta något helt annat men så blev det ändrade planer och jag hade typ tio minuter på mig att komma på vad han egentligen gillar, den där Calle. Då kom jag att tänka på den här köttbullegrytan som han ofta pratar om så den fick det bli. Vill man som jag ha vegetariska bullar finns det en länk nedan till de bästa vegobullarna jag vet.

Det där med “en skvätt” och “en klick” får ni förresten överleva för varken köttbullar eller sås brukar jag göra efter recept. Jag gör helt enkelt så som mina föräldrar alltid har gjort (blanda lite här, smaka av lite där) och det funkar utmärkt för min del. Ni behöver alltså inte ta gravallvarligt på måttangivelserna i det här receptet, ok?

Köttbullar med lingon, trattkantareller och cognac

4 portioner

(här är mitt favoritrecept på vegetariska bullar)

600 g nötfärs

0,5 dl ströbröd

0,5 dl grädde

1 liten gul lök

1 ägg

en klick dijonsenap

en liten skvätt cognac

1 msk enbär, mortlade

salt, nymald svartpeppar

1 msk vetemjöl

2 msk smör

3-4 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 buljongtärning

en skvätt soja

en skvätt cognac

200 g trattkantareller

1 dl lingon

färsk timjan

Blanda ströbröd och grädde och låt dra en liten stund. Finhacka löken, mortla enbären och blanda i en bunke tillsammans med färs och ägg. Krydda med salt, nymald svartpeppar och en klick dijonsenap. Smaka av med en skvätt cognac. Forma till små köttbullar och stek på medelvärme i ca 5-10 minuter. Lägg köttbullarna på en tallrik och gör såsen i samma panna. Smält smör, häll på mjölet och vispa ordentligt. Tillsätt grädde och mjölk och vispa ordentligt tills såsen tjocknat lite. Tillsätt buljongtärning, cognac och soja och låt såsen småputtra några minuter. Stek under tiden svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort. Lägg ner köttbullarna i såsen, tillsätt svamp och lingon. Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis.