Jag fingrar på lådan med julsaker och funderar på när det egentligen är ok att plocka fram det lilla pynt vi har. Idag? Imorgon? Nästa vecka? Jag kanske får hålla mig till första advent så att Calle Grinchen Ljungblad inte får ett nervöst sammanbrott av min Frank Sinatra-julskiva som brukar gå på repeat här hemma. Nåväl, en vecka kvar. Det kan jag överleva.

Det där kryddbrödet jag skrev om i söndags, det toppade jag med två olika röror. Jag är ju barnsligt förtjust i vispad cream cheese så jag utgick från det och smaksatte en med getost och en med blåmögelost. Jag har inga exakta mått på någon av rörorna men jag gjorde ungefär såhär:

Vispad cream cheese med getost

Vispa 1 paket philadelphiaost (jag använde den lite lättare varianten!) i några minuter med elvisp. Tillsätt grädde, ungefär 1 dl, och fortsätt vispa tills det är en fluffig smet. Blanda i en mjuk getost (jag använde en rulle av Président chèvres doux) och vispa tills det inte längre är klumpigt. Lägg en klick på brödskivan och toppa med en skiva grönt äpple.

Vispad cream cheese med blåmögelost

Vispa 1 paket philadelphiaost (den tjocka varianten!) tillsammans med en bit gorgonzola (det finns en alldeles ljuvlig gorgonzola med mascarpone, ta den om du hittar!) tills det är en fluffig ostkräm.