Min senaste morgonrutin är att äta en bagel med ekologiskt jordnötssmör och blåbärssylt, och fiberhavregrynsgröt och ett stort glas vatten till det. Jag vägrar att köpa sylt eller marmelad eftersom vi a-l-d-r-i-g äter upp det, och dessutom är de varianter man köper i affären oftast sprängfyllda med saker som jag inte vill ha i min sylt. Just därför har jag börjat göra min egen och hjälp, vad lätt det är! Att jag inte har gjort det här innan.

Har du blåbär i frysen är det bara att gratulera – det har dock inte jag så jag köpte en ask med frysta blåbär på Coop. Funkade fint det med!

Blåbärsmarmelad

1 ganska stor burk

500 g frysta blåbär
0,5 dl vatten
0,5 citron, saften
3-3,5 dl syltsocker (smaka dig fram!)

Tina blåbären. Koka upp bären, vatten, citronsaft och finrivet citronskal och låt koka i sisådär 5-10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka kraftigt i 2-3 minuter. Ta eventuellt bort skummet på ytan, häll upp marmeladen i en väl rengjord burk. Förslut och låt svalna. Förvara i kylskåp.