Idag har vi gjort något vi ytterst sällan gör – vi packade in oss i bilen för att storhandla. Coop Sisjön känns som ett helt universum för mig som vanligtvis handlar på pyttelilla Coop Avenyn som ligger ett stenkast från där vi bor. Hur som helst, nu behövde vi fylla på förrådet med sådana dära matvaror som är bra att ha (mjöl, krossade tomater, tahini, magno chutney, pasta osv) och då är det betydligt billigare att åka ut dit än att springa till Coop Avenyn, kan jag meddela. Hur gör ni? Storhandlar? Småhandlar? Lagar aldrig mat? Anledningen till att vi sällan storhandlar är för att vi nästan aldrig äter upp det vi plockar på oss. Det där med veckomatsedel funkar inte för oss (“jahaaa, har vi bestämt att vi ska äta pasta idag nä det är vi inte sugna på vi gör pannkakor istället”) så istället för att slänga en massa mat har vi handlat lite efter hand (och faktiskt kommit på att om man anstränger sig lite så behöver det inte kosta så mycket mer än att storhandla). Men, som sagt – när det kommer till att handla upp sig på basvaror är storhandling svårslaget. Så enkelt är det.

Efter vad som känns som en evighet i storhandlingens värld ska jag sätta mig i soffan, koka en kopp te och äta en jordnötskaka (eller två). Receptet fick jag av Rebecka – tack!

Kakor med jordnötssmör
30 st, ungefär

110 gram smör, rumsvarmt

2,5 dl råsocker strö

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

1 ägg

1,5 dl ekologiskt jordnötssmör

3,5-4 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

(1 dl grovhackade jordnötter – vilket jag glömde…)

Sätt ugnen på 150. Kör ihop smör, socker och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Tillsätt ägget medans du vispar, blanda sedan i jordnötssmör, vetemjöl och bikarbonat tills du har en deg. Rör i dom hackade jordnötterna för hand, enklast är att man knådar in dom i degen. Forma till små bollar lite mindre än en pingisboll, lägg på pappersklädd plåt och tryck till så dom blir lite plattare. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter, låt svalna på plåten.