När jag är hemma hos mamma och pappa finns det vissa saker jag tycker är lite extra mysiga att göra. Ligga på soffan, baka och sitta och virka tillsammans med mamma, till exempel. Ibland önskar jag att jag bodde lite närmre mina föräldrar, men så tänker jag en gång till och inser att vi faktiskt träffas ganska ofta trots att det är två och en halv timme till Skåne, och då känns det lite bättre igen.

De här franskbrödbullarna bakade jag och mamma när jag var nere förra veckan. Perfekta att ha när man ska bjuda på buffé, men allra godast tycker jag de är till frukost med en klick smör och en skiva ost.

50 g jäst

2 dl mjölk

50 g smör

7 dl vatten

1 msk socker

1 msk salt

1 ägg

18-20 dl vetemjöl

uppvispat ägg till pensling

vita vallmofrö till garnering

Smält smöret och blanda i mjölken, det ska bli fingervarmt. Smula degen i en bunke och häll på smör-och-mjölkblandningen. Tillsätt vattnet och blanda i salt, socker och ägg. Rör runt en liten stund. Tillsätt mjölet och knåda några minuter i assistenten (degen ska släppa från kanterna och inte vara allt för kladdig). Låt jäsa i bunken i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Dela varje del i 20 bitar och rulla till små bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under handduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen, 8-10 minuter. Låt svalna på galler.