Vi har firat Calle i dagarna tre (nåja, snart i alla fall) med drinkar, middag och besök från vänner och familj. Igår blev det marängsviss till efterrätt (går alltid hem hos mina syskonbarn!) men i fredags ville jag göra något tårt-igt som inte var en tårta (någonstans att sätta ljusen, ni vet) så det blev muffins. Inte vilka som helst utan en ambrosiavariant med apelsin i smeten och kanderade apelsinskal på toppen.

Jag gjorde halv sats eftersom vi bara var fyra stycken men glömde däremot att halvera mängden glasyr så lite mer än hälften hamnade på muffinsen och resten i min mage. Typ. Receptet kommer från Icakuriren.

Ambrosiamuffins

12 stycken

150 smör

3 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 apelsin, skalet

2 dl florsocker

1,5-2 msk pressad apelsinsaft

syltade apelsinskal

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tills det är en vit och fluffig smet. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt. Rör i apelsinskal och det smälta smöret. Häll smeten i muffinsformar (jag ställer alltid mina muffinsformar i en muffinsplåt!) och grädda i ungefär 15 minuter. Håll koll för det skiljer som bekant från ugn till ugn. Rör samman florsocker och apelsinsaft, ta ur muffinsen ur sina formar och ställ på ett fat. Bred på glasyren och strö över syltade apelsinskal.