Igår bakade jag bagels och idag kunde jag således äta något av det bästa jag vet till frukost – en rostad bagel med cream cheese och stora mängder rårörd blåbärssylt på. Cheezus, säger jag bara. Så gott! Att det sedan ösregnar ute, jag har tända ljus typ överallt och lyssnar på P1 gör inte morgonen sämre, om man säger så.

Bagels är inte alls så jobbigt att göra som man kan tro. Röra lite, jäsa lite, koka lite, grädda lite och klara. Ja, ungefär så lätt är det. Lovar.

Bagels med sesam- och vallmofrön

14 st

25 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

2,5 tsk salt

0,5 dl ljus sirap

14-15 dl vetemjöl special (ev mer)

vatten

2 msk socker

äggvita

sesamfrö

vallmofrö

Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 10-12 minuter med maskin. Degen ska vara ganska fast så tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i sju bitar och rulla till bollar. Gör ett hål i mitten med hjälp av ett finger och töj ut så att hålet i mitten så att det blir lite större. Lägg ringarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Lägg i tre bagels i taget och koka i 3-4 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispad äggvita och strö på sesam- och vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler. (Och godast blir det såklart om du rostar din bagel innan du ska äta den!)