Jag är vanligtvis inte så förtjust i att baka (man måste ju vara så exakt hela tiden!) men den senaste tiden har jag gått bananas och min Kitchen Aid har fått jobba mer än vad den någonsin har gjort. Jag har as we speak en saffransdeg på jäsning (stor saffran-och-jul-craving just nu!) och imorgon har jag tänkt att jag ska baka kanelbullar och släta bullar. Martha Stewart light här, som ni märker…

Förra veckan fick min kompis Magnus välja valfri kaka att ta med till jobbet och han valde en klassisk kardemummakaka. Bra val, tycker jag som älskar kardemumma. Enklaste kakan i världen (och ack så god!) och receptet hittade jag på Coop.

Kardemummakaka

12 bitar, ungefär

4 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 dl socker

2,5 tsk stött kardemumma

100 g smör

1 ekologiskt ägg

2 dl mjölk

pärlsocker till garnering

Sätt ugnen på 200° och smörj och bröa formen (jag använde en helt vanlig springform). Blanda de torra ingredienserna i en skål och fördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt ägg och mjölk och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen, släta till ytan och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (tänk på att gräddningstid varierar från ugn till ugn!). Låt svalna innan du tar bort kanten på formen.