I lördags lagade Caroline mat till oss andra medan en nattade Ville (Fredrik), en drack öl (Calle) och en låg på soffan och åt chips och kände sig som Barbamamma eller möjligtvis en orm som just ätit en jak eller liknande (jag). Det är konstigt det där att inte orka riktigt lika mycket som man brukar men nåväl, det är väl bara att gilla läget antar jag. Till middag lagade Caroline en av de godaste grytorna som jag någonsin smakat – så god att jag drömde om den på natten och ville äta den till frukost. (Det gjorde jag inte, för övrigt.)

De andra åt samma gryta fast med lamm – väldigt närproducerat kött dessutom för det köpte vi med oss hem från Töllås Gård som ligger några mil bort. Om ni vill göra varianten med lamm behöver ni ungefär 1 kg lammkött (i receptet står det lammbringa i bitar men vi köpte lamm-grytbitar). Bryn köttet i omgångar och lägg i grytan, och fortsätt sedan enligt nedan.

Marockansk gryta
4 portioner + ev lunch dagen efter

3 msk olivolja
2 stora gula lökar
3 morötter
4-5 potatisar
1,5 tsk mald ingefära
salt, nymald svartpeppar
2 små kanelstänger
lite saffran, typ 1/4 g
0,5 tsk cayennepeppar
4 dl vatten (kanske mer)
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
3 små zucchinis
1 burk kikärter
färsk koriander
matyoghurt

Skala morötter, potatis och lök. Skär löken i grova bitar och morötterna i breda bitar på snedden. Lägg i en stor gryta tillsammans med olivolja och strö över alla kryddor förutom saffran. Stek hastigt och slå sedan på vatten, buljongtärning och tomaterna. Låt koka upp och småputtra i 45 minuter. Skär zucchinin i fjärdedelar på längden och sedan i sedan i mindre bitar. Lägg i saffran och zucchini, låt grytan småputtra i ungefär en halvtimme till. Lägg i kikärterna när det återstår 10 minuter och smaka sedan av grytan med salt och peppar. Strö över hackad koriander och rör i en klick yoghurt precis innan servering.