Dagarna går sin gilla gång och jag har känt mig lite hängig den senaste tiden. Igår låg jag mest i sängen och drack nyponsoppa och tittade på film men idag lyckades jag masa mig ut från lägenheten och gick till affären och köpte nässelpulver. Mina järnvärden är lite sisådär och eftersom varken järntabletter eller blodpudding står högt på min lista tänkte jag prova lite andra alternativ. Återkommer med resultat.

Förra veckan bakade jag klassiska kolasnittar till Calles jobb, men blandade i lite lakritspulver i smeten och det blev riktigt fint! Säger till och med jag, som vanligtvis inte är så förtjust i lakrits.

Lakritskolasnittar

20-25 snittar

100 g ekologiskt, mjukt smör

1 dl strösocker

3 msk ljus sirap

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

lakritspulver efter tycke och smak

Sätt ugnen på 175°. Vispa mjukt smör, socker och sirap tills det är en krämig smet. Blanda ner vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och smaka av med lakritspulver. Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite. Räffla med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart tills de är gyllenbruna. Låt svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt svalna på plåten eller på ett galler.