Middag i fredags blev det (en fin sådan dessutom!) men resten av helgen blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Utan att redogöra för världens längsta historia kan jag meddela att vi varit på Östra Sjukhuset sedan i lördags morse och vi är inlagda på deras special-BB för observation. Vi hade hoppats på att få komma hem idag men vi får väl se vad läkarna säger senare i eftermiddag. Bebisen i magen mår fint och jag och Calle spenderar dagarna med att göra precis ingenting alls mellan kontrollerna. Livet kunde varit värre, med andra ord.

Men vaddå, detta är ju ett rött vinbär? Jo tack, jag vet…

Men, misströsta ej – som pausmusik tänkte jag bjuda på ett recept på en svartvinbärssorbet som jag nu lyckats göra två år i rad utan att ta en bild på skapelsen. Vad är jag för matbloggaren, egentligen? Receptet kommer från Per Morberg och är ack så enkelt, men det här är en av de godaste sorbeterna jag har gjort. Det här är receptet är anledningen till att jag uppmanar alla till att ha svarta vinbär i frysen. Glöm aldrig det.

Sorbet på svarta vinbär

4 portioner

300 g svarta vinbär

1 dl vatten

1 dl strösocker

2 msk citronsaft

(ev några droppar glykos)

Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig. Låt svalna. Mixa vinbären till en puré och sila bort skal och kärnor med en nätsil. Blanda sockerlagen med vinbärspurén och smaka av med citronsaft. Tillsätt några droppar glykos och kör i glassmaskin. Lägg sedan i en bunke i frysen några timmar innan servering.