För ett tag sedan var det någon i matbloggosfären som diskuterade det här med vad för sallad man äter till maten. (Var det du, Sara?!) Jag äter alltid något grönt till det jag äter men däremot är jag ganska dålig på att variera det. När vi har kompisar över på middag blir det oftast en enkel grönsallad med vinaigrette (blandad på olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap och svartpeppar) och när jag är själv river jag gärna morötter och häller över färskpressad citronjuice.

Men, så hade vi våra vänner över på middag för några veckor sedan och jag bannlyste den klassiska grönsalladen och gjorde istället en grekisk sallad. Det är för övrigt en sådan sallad jag gärna äter när vi är utomlands (perfekt när det är varmt!) men som vi sällan gör hemma. Synd, för när man har tomater att skörda är ju det här ett alldeles perfekt tillbehör. Och fetaosten, hörni – välj en bra sådan.

Grekisk sallad – en version

4 portioner

1 rödlök

6 mogna tomater

2 paprikor i olika färger

0,5 gurka

kalamataoliver, många

200 g fetaost

olivolja

vitvinsvinäger

nymald svartpeppar

ev färsk oregano

Skiva rödlöken, tomaterna och gurkan i tunna skivor. Skär paprikan i mindre bitar och blanda allt i en stor skål. Droppa över vinäger och olivolja, Strö över kalamataoliver och till sist fetaosten delad i mindre bitar. Toppa med färsk oregano (eller torkad om så önskas).