Det har varit mycket den senaste tiden. Bröllopsfester, sena nätter, badrumsrenovering och fullt upp på jobbet. Augusti har varit långt ifrån en lugn månad och just därför har jag bestämt att september ska bli chill. Några dagars semester, färdigt badrum (!!) och nästan inga planer alls. Jag ser fram att slippa det där milimetertjocka lagret med damm som täcker hela lägenheten, för att inte tala om hur skönt det ska bli att slippa att bo mitt i en byggarbetsplats. Snart så.

Foto: Fredrik Samuelsson

På tordag fyller min vän tillika partner in crime Malin 30 år (hurra!) och i fredags överraskade vi henne med födelsedagskalas, komplett med trerätters middag, finvin, quiz och – såklart – tårta. Jag bad om tips och Rebecka skickade recept på den här himmelska morotskakan. He-rre-gud, säger jag bara. Varning utfärdas för frostingen – om du börjar smaka på den finns det en risk att du aldrig vill sluta.

Rebeckas morotskaka deluxe

9 bitar, ungefär

3 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 msk bikarbonat
0,5 msk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker
1 msk kanel
0,5 msk ingefära
0,5 msk kardemumma
1,5 dl rapsolja
250 g skalade, finrivna morötter

200 gram philadelphiaost/cream cheese
200 gram rumsvarmt smör
7,5 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
2,5 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 150°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda ner i smeten. Tillsätt olja och de rivna morötterna och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca. 40 minuter. Låt svalna. Vispa ihop smör och philadelphiaosten. Tillsätt resten och vispa till en vit, fluffig smet. Bred på kakan när den kallnat.