För snart en månad sedan var vi i Köpenhamn för att titta på Neil Young och samtidigt passade vi såklart på att pricka in några danska klassiker – pölse (vegetarisk), smörrebröd (med en twist) och ett besök på Royal Copenhagen, såklart. Jag hade en rigorös lista på ställen vi skulle besöka men i sedvanlig ordning hann vi inte med hälften av vad vi skulle göra. Nåväl, Köpenhamn är ju nära och jag hoppas vi kommer tillbaka snart.

Jag hade läst om ett ställe på Ströget som sålde ekologisk pölse och efter att ha trängt oss fram på den välkända gågatan tillsammans med ungefär en miljard andra turister slog jag till på en vegansk pölse med surdegsbröd. Sjukt gott, såklart. Kolla in hemsidan här.

I närheten ligger två av mina favoritbutiker i denna värld – Illums Bolighus och Royal Copenhagen. Inte långt därifrån ligger dessutom HAYs stora flagship store som är en veritabel guldgruva för möbeljunkies som jag. I sedvanlig ordning köpte jag dock inget alls (det kräver planering, fundering och tre månader av velande innan jag slår till på… något alls, egentligen) förutom en liten julgransdekoration i form av Hans Christian Andersen. Väldigt spännande, jag vet.

Smushi!

Nåväl, tillbaka till maten. Bredvid Royal Copenhagen ligger deras lilla café som har en übermysig innergård. Där parkerade vi och beställde in ett gäng smushis, en kombination av smörrebröd och sushi. Allt serveras på Royal Copenhagens porslin (såklart).

På väg till konserten åt vi en enkel middag på ett café på Istedgade – Bang og Jensen. Ett väldigt enkelt ställe, egentligen, men trevligt och bra mat! Jag kommer ihåg att Istedgade var rena rama djungeln när jag var yngre men när vi strosade omkring där tyckte jag det såg riktigt fint ut. Som ett litet Bushwick fast i Köpenhamn.

Efter konserten svängde vi inom Mikkelers bar på Viktoriagade och Calle var i, tja, himmelriket. Jag har aldrig skådat så mycket skägg och rutiga skjortor på ett och samma ställe och ölutbudet var enormt. Drömställe för dig som gillar öl, med andra ord.

Om du är intresserad av formgivning och svimmar lite varenda gång du ser en Kotte (lampan, alltså…) är det Radisson Blu-hotellet, Arne Jacobsens 50-talspärla i närheten av stationen, som du troligtvis måste bo på när du är på besök i staden. När jag och Calle förlovade oss bodde vi här och det var riktigt, riktigt fint.

Kolla in Lindas blogg för mer tips om Köpenhamn, och här kan du läsa mer om vad jag och Calle har gjort när vi har varit i Köpenhamn tidigare.