Om några månader utökas Matrepubliken med en ny invånare eftersom jag och Calle ska bli föräldrar till en liten flicka i början av december. Lite mer än halva graviditeten har alltså passerat och vissa av er vet och vissa av er har kanske gissat men att jag inte har berättat har nog mest att göra med att jag känner att det är så, jag vet inte, privat på något sätt.

Men, så börjar tanken på livet med en till i den här familjen sjunka in och det känns cool. Det första många frågar mig efter “hur mår du?” är “vad har du för cravings” och det har varken varit murbruk eller saltgurka, som vissa tydligen brukar få. Jag tror egentligen inte att det har varit något alls förutom möjligtvis kolhydratstinna maträtter och det har varit en relativ enkel graviditet (både för mig och Calle, hrm) förutom en liten incident som vi numera refererar till som våffelincidenten. Let’s leave it to that. Jag äter fortfarande getost lite då och då, festar till det med en alkoholfri öl och lever ungefär som jag alltid har gjort och so far verkar den lilla kompisen i magen nöjd. Pigg på kvällen, trött på dagen och verkar inte vilja göra saker på beställning (i det här fallet sparka när någon har handen på magen). Redan en kopia av Calle, med andra ord. Det blir spännande, det här.

Hur som helst, från graviditet till tilltugg för jag har helt glömt att skriva om de finfina västerbottenkexen som vi gjorde till Minna och Mannes bröllop för några veckor sedan. Perfekta att göra i förväg och sedan plocka fram när det är dags för mingel.

Västerbottenkex, variant 345234234

ungefär 30 st

100 g smör

100 g siktat dinkelmjöl

100 g finriven västerbottensost

salt & nymald svartpeppar

Värm ugnen till 175°. Lägg (rumstempererat) smör och mjöl i en skål tillsammans med salt, peppar och den rivna osten. Blanda tills du har en sammanhängande deg (den påminner om pajdeg i konsistensen). Rulla ut till en lång, rund rulle, klä i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst en halvtimme (eller lämna över natten, det gjorde jag). Ta ut och skär i tunna skivor (ungefär 0,5 cm) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills de har fått färg. Låt svalna på galler och förvara i tätslutande burk.