Av alla mjuka kakor i hela världen har jag två favoriter – mammas mjuka pepparkaka och Lilla Matdérivens zucchinibröd. Sistnämnda är fin att äta med en klick smör (om man är på det humöret) eller precis som den är.

Tre dagar har gått på min semester och jag har än så länge mest hängt i Mölndal tillsammans med mina föräldrar, Isbjörnen och min storebrors familj. Ikväll ska jag och Calle ta med mina två äldsta syskonbarn till Liseberg och jag vet inte vem som är mest exhalterad. Min favoritkarusell (om man ens kan kalla den så…) är sagoslottet som inte innehåller loopar, ryckiga rörelser eller höga höjder. Right up my alley.

Zucchinibröd

2 st

7,5 dl grovriven zucchini
1,5 dl rapsolja
2 dl agavesirap
3 ägg, vispade

7 dl dinkelmjöl, siktat
0,5 dl krossade linfrön
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk salt

2,5 dl valnötter, grovt hackade

Sätt ugnen på 180°. Pensla två brödformar med rapsolja. Blanda de blöta ingredienserna i en stor skål och de torra ingredienserna i en annan skål. Sikta ner de torra ingredienserna i den blöta och rör ihop till en smet. Rör i nötterna, fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ungefär 40 minuter tills kakan är genomgräddad – kolla med en provsticka! Låt svalna en stund innan du skivar brödet.