Det senaste året har jag ätit på två restauranger som båda kvalar in på min topp-3-lista över bästa matupplevelser jag varit med om, och ändå har jag inte skrivit om det här. Skandal. Gwynnett St i Brooklyn där vi firade vår bröllopsdag förra året får vänta en liten stund till, men E’nosteria som vi besökte i Rom för några veckor sedan – vi börjar där.

E’nosteria ligger inte speciellt långt från Piazza di Spagna, Via Condotti och Via del Corso som är ett av de främsta turistområdena i Rom, och just därför blev jag lite förvånad över att det ligger en sådan pärla i närheten. I guideböcker läser man ofta att man ska undvika de mest turisttäta områdena när det gäller mat men gör man lite research innan är det uppenbarligen inga problem.

Restaurangen serverar klassisk, italiensk mat på ett väldigt oklassiskt sätt och vår servitör för kvällen var en riktig klippa. Jag var inne på att välja helt andra rätter på menyn men han insisterade på att jag skulle prova eggplant parmiggiana till förrätt och ja, alltså. Vilken förrätt! Vi pratar inte om en vanlig eggplant parmiggiana utan en demonterad version med parmesanmousse på toppen och en kräm på körsbärstomater i botten.

Till varmrätt åt jag en three-tomatoes tagliolini – som gjord för mig eller vad? Tomater på tre olika sätt – semitorkade, filéade och i en ljuvlig sås tillsammans med pasta perfekt al-dente. Cool idé med olika texturer och temperaturer på tomaterna.

Men nästan bäst av allt – efterrätten. Jag är egentligen ingen efterrätts-människa, men när det serveras mousse med olivolja och medelhavsörter och till det en jordgubbssallad, well, då är jag inte svår. Och den här moussen var himmelsk. Som att äta moln, nästan.

E’nosteria ligger på Via di Capo le Case 53. Vi var där ganska tidigt (med italienska mått mätta) och behövde inte boka bord, men planerar ni att gå dit senare än sju kan det nog vara en idé att slå en signal.